Кадър  УикипедияПрезидентът на Чехия Милош Земан, който по принцип минава за

...
Кадър  УикипедияПрезидентът на Чехия Милош Земан, който по принцип минава за
Коментари Харесай

Президентът на Чехия Земан: Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт

Кадър  Уикипедия

Президентът на Чехия Милош Земан, който по принцип минава за проруски надъхан, внезапно смени тона и разгласи, че " Русия ще би трябвало да заплати за този евентуален терористичен акт, в случай че се потвърдят съмненията за интервенция на Москва ".

Той насочи рядка остра рецензия против Русия, оприличавайки на терористични офанзиви два смъртоносни гърмежа на чешка територия и сравнявайки заподозрените съветски виновници с несръчни анимационни герои, осведоми " Франс прес ".  

Миналата седмица чешките специфични служби оповестиха, че подозират, че двама руснаци са организирали през 2014 година два гърмежа във боен склад в източната част на Чехия, при които починаха двама души.

Това накара Прага да изгони 18 съветски дипломати, обсъждани като шпиони, до момента в който в отговор Москва експулсира 20 чиновници на чешкото посолство, изпращайки двустранните връзки до най-ниската им точка от десетилетия.

Предполагаемите сътрудници на съветската военна загадка работа ГРУ са същите, за които се подозира, че са отровили някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в британския град Солсбъри през 2018 година

Чешката полиция посочи, че двамата руснаци са пътували до Чехия под подправени самоличности дни преди първия гърмеж.

" Какво правеха на нашата земя руснаците Пат и Мат, за които също се подозира, че са отровили Скрипал ", запита президентът Милош Земан в неделно телевизионно дискусионно предаване, като изиска задълбочено следствие на гърмежите.

" Нито една суверенна страна не може да разреши на двама сътрудници на непозната страна да провокират терористична офанзива на нейната земя, " настоя той.

Популярните чешки герои от анимационни филми Пат и Мат са запалянковци " направи си самичък ", чиито подвизи постоянно приключват с злополучие.

Сравнението на Земан се появи на фона на известия, че детонациите е трябвало да се случат отвън склада, с цел да се насочат към оръжия, притежавани от българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и евентуално ориентирани към Украйна.

Обикновено проруски надъхан, на лявоориентирания деец Земан му лиши седмица, с цел да разяснява обвиняванията против Москва.

Експлозиите се случиха същата година, когато Русия провокира напрежение със Запада, като анексира полуостров Крим от Украйна и избухна спор сред украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш, съдружник на Земан, също дефинира детонациите като " непохватна " терористична офанзива.

Земан разяснява и дипломатическите експулсирания, заявявайки, че не вижда причина, заради която " би трябвало да има 18 шпиони " в съветското посолство.

Прага и Москва взеха решение да лимитират броя на дипломатите в съответните им посолства.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР